NYHETER

Hej alla!

Städdagen blir söndagen den 28-e april kl 10.00 

Föreningen bjuder som vanligt på pizza till lunch. Toppentillfälle att träffa och lära känna dina grannar!!

Grovsopor, inklusive elsopor, kan lämnas på gården på anvisad plats under söndagen, för hämtning dagen därpå.

Inga kemikalier får slängas i grovsoporna på gården, såsom målarfärg, lacknafta, terpentin, etc. För sådant hänvisar vi till specialåtervinningen på Torkel Knutssongatan och den mobila miljöstationen, för mer info se:

https://www.stockholmvattenochavfall.se/har-lamnar-du-avfall/lamna-avfall-privatperson/har-lamnar-du-avfall/mobila-miljostationen/sodermalm/ 


Vi vill påminna om att inga andra sopor än hushållssopor, tidningar och matavfall får slängas i vårt gemensamma soprum. Metall, papp, glas etc måste lämnas i återvinningsstationen, det finns tre stationer i vår närhet. Det är viktigt att vi hjälps åt att hålla vårt soprum fint. 


Hälsningar

//Trädgårdsgruppen och Styrelsen


Först vill vi börja med att tacka alla medlemmar som var med på städdagen föregående helg, och tack till trädgårdsgruppen som höll i aktiviteten och såg till att vi blev mätta och belåtna med pizza!

 Vi vill informera om viktiga förändringar och pågående projekt inom föreningen.

 Styrelsens fokus har varit, och är, på att reducera kostnader, öka intäkter (lokalhyresgäster mm) och optimera effektiviteten i fastigheten. Månadsavgifterna ska finansiera driften och kommande underhåll. Underhållsplanen sträcker sig mellan åren 2023 och 2051. Kommande underhåll kan medföra att nya lån behövs. Föreningen har i dagsläget inga externa lån.

 Styrelsen har mot bakgrund av det ökade kostnadsläget och behovet av att ytterligare konsolidera/stabilisera föreningens ekonomi beslutat om följande avgiftsökningar och projekt som syftar till att optimera driften av fastigheten.

 1. Höjning av månadsavgiften med 10 procent från med den 1 januari 2024.

Månadsavgifter har legat still i många år och föreningen har i grunden en god ekonomi. Höjningen motiveras av det ökade kostnadsläget och ett behov av att säkerställa föreningens ekonomiska stabilitet. Detta för att finansiera driften men framförallt det planenliga underhållet samt framtida investeringar.

 2. Höjning dygnspris för övernattningslägenheten.

Från och med januari 2024 kommer priset för övernattningslägenheten öka från 200 kr till 300 kr per dygn.

 3. Pågående upphandling av bredbandsavtal och förändrat tjänsteutbud.

Den pågående upphandlingen av bredband kommer att ge högre hastighet och ett betydligt lägre pris. I upphandlingen har styrelsen valt att gå över från ett kombinerat TV- och bredbandsavtal till enbart bredband. För dig som önskar ha vanlig TV, kommer du kunna beställa detta från leverantören. Vi bedömer att det nya avtalet kommer att vara på plats i januari 2024.

 4. Optimering av värmesystemet.

Uppvärmningen av fastigheten är den enskilt största kostnadsposten. Därför arbetar styrelsen långsiktigt med att optimera värmesystemet. Projektet syftar till att ge oss bättre temperaturkontroll i lägenheterna och att sänka fattighetens uppvärmningskostnader.

 5. Förändrat elavtal.

Föreningen har kollektivt upphandlad el med individuell mätning av respektive medlemsförbrukning (Loggamera). Styrelsen har omförhandlat vårt elavtal vilket framöver kommer att ge mer stabila el-kostnader.

 Bortforsling av cyklar från källaren i A-huset: Vi vill påminna er om att utrymmet i källaren i A-huset inte är avsett för att förvara cyklar. Alla cyklar som förvaras där kommer att forslas bort. För att säkerställa att källaren förblir ett säkert och tillgängligt utrymme för alla medlemmar, ber vi er att hänvisa till våra riktlinjer för cykelförvaring och använda de avsedda cykelställen. Tack för er förståelse och samarbete i detta ärende.


Med vänliga hälsningar,

// StyrelsenHär kommer lite information inför vintern om gården från Trädgårdsgruppen:

 Soprummet

Tack till de som hjälpte till med att göra rent soprummet och kärlen under höststädningen! Vi fick bort det värsta av lukten, men det kanske blir mycket skaldjur under de kommande jul- och nyårshelgerna så tänk gärna på att stänga soppåsar ordentligt och använd gärna en extra matåtervinningspåse (om den befintliga läcker) innan ni slänger de bruna påsarna i matåtervinningskärlen. Det är alltså vi boende själva som håller rent där och det sker bara rengöring av oss själva två gånger om året.

 

Tvättstugan

Tack till Josen som gick loss på tvättstugan med sin med ångrengöringsmaskin. Det skiner nu på ställen där det inte gjort det tidigare så vi är otroligt tacksamma för det. Vi har köpt in såpa, fönsterrengöring, microfiberdukar och svarta soppåsar så man enkelt kan hålla rent om man kladdar ner eller bara behöver byta soppåse. Det finns mer svarta soppåsar i pannrummet när de tar slut. Man kan tvätta microfiberdukarna, men de tål inte mjukmedel (enligt den oväntade föreläsningen av försäljaren). Har man haft gäster i gästrummet och vill ta en lite snabb städning efter deras besök kan man förstås låna materialet om man inte har själv.

 

Stegen

Det finns en hopfällbar stege som är inköpt till alla i huset som gör att man kan jobba mot det höga innertaket i lägenheterna på ett säkert sätt (byta gardiner, ta ner lampor, etc). Den har tidigare funnits i soprummet, men eftersom vi är rädda för att den får fötter har vi nu flyttat ner den till det öppna utrymmet i källaren under A-porten (där övergivna cyklar finns och även stolar och bord som man kan låna om man har fest hemma eller i trädgården!). Använd den gärna, men ställ tillbaka den när ni är klara. Ska ni låna den under några dagar är vi tacksamma om ni sätter upp en lapp på väggen och berättar att ni har den (namn, port, våningsplan och mobilnummer) så att man kan komma och låna den om man behöver den akut.

 

Pannrummet

På städdagen tog vi ett spontanbeslut om att ha det olåst till pannrummet (finns under B-porten). Där har man tillgång till snöskyfflar, högtryckstvätt, såpa, gummihandskar, soppåsar, grovdammsugare och lite annat som är ämnat att användas för att hålla huset fint och i ordning. Vill man låna högtryckstvätten för att göra rent något går det bra, men tänk på att lämna en lapp om det med namn, port, våningsplan och mobilnummer så vi kan följa upp om ni tar med den. Det finns ett rengöringsmedel att använda med tvätten och trädgårdsgruppen hjälper gärna till och berättar om hur man använder den (alternativt har Kärcher instruktionsfilmer på Youtube).

 

Skottning, saltning och sandning

Under vintern kan vi ju tyvärr få härligt episka snösmockor. Därför ber vi alla som kan att hjälpa till med att skotta gångar mellan portarna och tvättstugan samt att sanda och salta så att de som inte kan själva får hjälp med att enkelt fortsätta sin vardag (snöskyfflar finns i pannrummet om de inte är framme redan). Tar man även att ta bort det värsta framför portarna på gatan innan staden har kommit sig för med det är vi tacksamma för det också. Även om föreningen betalar en firma för den tjänsten kan det dröja ganska länge innan de kommer förbi och ju tidigare man tar bort snön desto enklare är det hålla efter. De kommer på sin höjd en gång i veckan och det kan ibland snöa väldiga mängder under flera dagar.

Det här gäller även saltning och sandning. Vi har köpt in saltblandad sand och den finns i utrymmet bakom tidningsbehållaren i soprummet samt även i skåpet till vänster bredvid luftkompressorn på väg ner i källaren i A-porten. Märker man att det börjar bli halt och har fem minuter över kan man slänga ut ett gäng skopor så vi slipper få olyckor med ambulanshämtning efteråt. Vi hade tyvärr en hemsk incident förra vintern utanför vår port med en handikappad person som slog sig så illa i rygg och bakhuvud att det tyvärr blev ambulans för henne. Då hade vatten nedanför stuprännorna frusit och tyvärr var det inte sandat på trottoaren. Gör gärna en snabb och enkel insats som hjälper andra!

För övrigt förlorade vi tyvärr ett träd i trädgården som knäcktes av snömassorna förra året så har ni möjlighet att skaka bort snön från buskarna i trädgården så gör gärna det innan vi förlorar mer växtlighet.

 

Julgran

En julgran är nu beställd och kommer att sättas upp av trädgårdsgruppen på gräsmattan så den är uppe under december och skänker lite glädje och julstämning.

 

Hälsning

Trädgårdsgruppen


Hej alla boende på Högalidsgatan 32,

Vi i styrelsen hoppas att alla haft en fin sommar, även fast det kommit en del regn, och att ni är lite mera utvilade än innan!

Vi har precis hunnit ha vårt första styrelsemöte efter sommaren och kommer här med information om vad som hänt under sommaren och vad som kommer ske i höst.

Under sommaren skedde två omröstningar om att gå över från kvartalsavgift till månadsavgift, där majoriteten var för vid båda stämmorna. Detta innebär att man betalar avgift för nästkommande månad och elförbrukning från föregående månad. Övergången kommer att börja verka från och med septembers avi och avser oktoberavgiften.

Det kommer att ske underhåll på innergården från och med nästa vecka (v36) där Lefa mark AB kommer att gräva ner brunnarna för bättre avrinning. Arbetet förväntas ta ca 2 veckor, där områden precis runt brunnar kommer vara avspärrade men med framkomlighet mellan husen.

Det har även som nämndes kommit mycket regn i sommar, vilket har gjort att det har vuxit på fint på innergården. Det är därför beställt frisering av buskar, häckar och grönt på tomten och runt gårdsmuren. Arbetet kommer påbörjas inom kort och kommer beräknat att utföras på 1 dag plus bortforsling av sly.

Hälsningar
Styrelsen